Crema Catalana

Burn baby burn

Kokt grädde med kanelsmak, lite äggula, apelsinskal och så knäckigt, bränt socker på det – Crema Catalana. Hur gott som helst!

Crema Catalana är den spanska versionen av Crème Brulée, eller om det är tvärtom. Jag vet inte vilken som kom först och vill ju inte förolämpa någon. Faktum är att båda varianterna är oerhört trevliga. Men nu till vintern tycker jag att Crema Catalana passar bättre men sin kanel- och apelsinsmak. Faktiskt en riktigt julig dessert kan man tycka.

Jag höll dock på att sabba hela anrättningen. Jag hade ingen maizena hemma och använde istället potatismjöl, vilket jag fått för mig var ungefär likvärdigt. Men nej, det var det inte. Om potatismjöl kokar kan det bildas hårda klumpar och bränna vid. Nu gick det vägen ändå, efter idogt vispande och byte av kastrull. Men använd maizena så slipper du mecket. Här kan du läsa mer om maizena och potatismjöl.

Fega heller inte med sockret innan du bränner. Om lagret är för tunt får du inte en knäckig yta. Jag tycker att det ska låta när man knackar på ytan och att man får ”krossa” den med skeden. 1 rågad matsked blir ganska bra, även om receptet säger mindre.

Det är Anna Bergenströms recept förresten, från den vackra ”Under valnötsträdet”.

Recept för 4 formar:

  • rivet skal av ½ apelsin
  • 4 äggulor
  • 1 rågad dl socker
  • 6 dl mjölk, 3%
  • 1 dl grädde
  • 2½ msk maizena majsstärkelse
  • 1 liten bit kanelstång
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk råsocker att toppa med

Tvätta apelsinen och torka den torr. Riv av skalet. Vispa äggulorna med sockret och ställ åt sidan.

Mät upp mjölk, grädde och maizena i en kastrull. Lägg i kanelstång och låt blandningen koka upp. Vispa bort eventuella klumpar och se till att det inte bränner vid. Ställ åt sidan och låt dra ca 10 minuter. Fiska upp kanelstången, sätt tillbaka kastrullen på värmen och koka upp mjölken igen. Sänk värmen till minsta möjliga. Blanda ner de vispade gulorna, rivet apelsinskal och vaniljsocker. Rör flitigt hela tiden och sjud det hela på mycket svag värme tills krämen tjocknar. (Obs: den blev inte jättetjock, tunnare än hollandaise.)

Fördela den i små ugnssäkra portionsformar. Låt kallna. HIT kan man förbereda en dag i förväg.

Tänd strax före serveringen ugnens grillvärme. Strö råsocker överst i formarna och sätt in dem i ugnen tills ytan blir brun och bubblar lite. Eller använd en liten gasolbrännare istället för ugnen. Servera.

Tagged: , , ,

Comments: 2

  1. Creme Brulee 16 mars, 2014 at 02:25 Reply

    haha, nae stackare potatismjöl är ingen hit!

    • Elisabeth 16 mars, 2014 at 04:42 Reply

      Nej, det gör jag inte om. Även om den blev god ändå vad jag minns!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: