Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

 

Häromdagen fick jag bassning av min granne Sara. Hon klagade på att jag inte hade bloggat på länge. Saker jag bakar är visst hennes stora/enda inspirationskälla… För att upprätthålla goda relationer i huset kommer därför här recept på en helt fantastisk citronmarängpaj. Åh, den här pajen alltså, len och ljuvlig och alldeles… alldeles… underbar. Rekommenderas varmt!

Jag bakade pajen till lilla Kakans ettårskalas. Kakan äter inte kaka (herregud så hemskt, värsta kannibalismen), men hon gillar citron väldigt mycket så det kändes ändå rätt på något sätt med en citronmarängpaj. Dessutom stod det på min äldsta systers önskelista över saker hon ville att jag skulle baka. Vad gör man inte för sin familj?

Pajskalet och fyllningen bakade jag ett par dagar i förväg och monterade. Sedan svepte jag in pajen i plastfolie och ställde i frysen. På dagen för kalaset tog jag ut den ur frysen, vispade marängen och toppade när pajen hade tinat lite. Det märktes inte att den hade varit fryst, så det var mycket praktiskt. Enligt receptet kan man också toppa med maräng och sedan frysa och bränna av när man ska servera, men det testade jag inte. Frysen är fylld till bredden, så marängen hade blivit helt kvaddad.

Recept, 10-12 bitar:

Mördegsbotten:

  • 120 g rumstempererat smör
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 20 g äggula (1)

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.

Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter, med degen. Fodra ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel.

Grädda bottnen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, 13-15 minuter. Låt svalna.

Citronkräm:

  • 125 g färskpressad citronsaft (1,25 dl)
  • 190 g strösocker (2 dl)
  • 125 g vatten (1,25 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 30 g maizenastärkelse (½ dl)
  • 40 g äggula (2)
  • 40 g osaltat smör

Koka upp citronsaft, socker och 125 g vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng:

  • 125 g äggvita (4)
  • 75 g vatten (0,75 g)
  • 210 g strösocker  (2½ dl)

Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme. Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

Receptet kommer från Roy Fares bok ”Sweet!”.

 

 

 

 

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Comments: 3

  1. Sara 18 juni, 2013 at 09:11 Reply

    Grannen tackar och bockar och friden i huset är återställd.

    • Elisabeth 18 juni, 2013 at 10:20 Reply

      Tack för en välbehövlig knuff! 😀

  2. Påskfavoriter | Saker jag bakar 17 april, 2014 at 06:22 Reply

    […] […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: