Citroncupcakes med lemon curd

Citroncupcakes

Påsken för mig handlar mest om att umgås med familjen,  läsa böcker och äta choklad. Dock kan chokladen dock behöva balanseras lite, exempelvis med en kopp te och en citroncupcake.

De här små cupcakesen är verkligen älskvärda. Både mönstret på formarna och de små kaninerna gör mig alldeles glad. Jag köpte dem på Williams Sonoma, ett givet shopstop i New York för oss som älskar att baka. Påskharen är ju inte så stor i Sverige men så låter en äggläggande hare så absurdt att det bara kan vara sant i USA. Ja, och i Tyskland också om man ska vara petig.

Hej Påskharen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men smaken då? Ljuvligt citronig är själva muffinsen, en klick lagom syrlig lemon curd i mitten och en härligt söt frosting på toppen. Lemon curd är enkelt att göra – ett bra recept hittar du här. Jag orkade inte, så köpte färdig. Någon måtta får det vara på husligheten. Det går bra att utesluta lemon curd också, men varför? Det är ju så gott!

Citroncupcakes med lemoncurd

  • 120 g mjöl
  • 150 g strösocker
  • 1, 5 tsk bakpulver
  • 2 msk rivet citronskal
  • 40 g osaltat smör, rumstempererat (fast jag erkänner, jag använde normalsaltat!)
  • 1, 25 dl mjölk
  • 1 ägg

Värm ugnen till 175 grader. Sätt ut 10-12 cupcakes formar i en muffinsplåt.

Vispa ihop mjöl, socker, bakpulver, citronskal och smör med en elvisp på låg hastighet till en grynig konsistens. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ned i smeten.

Tillsätt ägget och vispa tilld det har blandats ner i smeten. Fortsätt vispa ett par minuter tills smeten är slät.

Fyll pappersformar till två tredjedelar och gräda i ugn i 20-25 minuter, eller tills bakverken fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka. Låt bakverken svala något på plåten innan de får kallna på galler.

Citronglasyr:

  • 250 g florsocker, siktat
  • 80 g osaltat smör, rumstempererat (jag använde saltat här med)
  • 2 msk rivet citronskal
  • några droppar gul hushållsfärg om man vill
  • 0,25 dl mjölk

Rör samman forsocker, smör, citronskal och eventuell färg med en elvisp på medellåg hastighet till en slät massa. Sänk till lägre hastighet och häll långsamt i mjölken. Vispa på hög hastighet när mjölken är nedblandad. Fortsätt att vispa glasyern tills den är lätt och fluffig, minst fem minuter.

Skär ett litet hål i cupcakesen och fyll med ca 1 tsk lemoncurd. Bre/spritsa på glasyren. Njut!

Recept från Hummingbird Bakery.

 

Tagged: , , , , ,

Comments: 3

  1. PabloD 14 april, 2014 at 10:43 Reply

    En bra ide på Påsk.

    Mvh

    PabloD [pablodgourmet.com]

    • Elisabeth 15 april, 2014 at 08:37 Reply

      Eller hur? Tack för besöket Pablo!

  2. PabloD 16 april, 2014 at 09:11 Reply

    Du har en intressant blogg, gillar jag den.

    Vi ses.

    PabloD [pablodgourmet.com]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: