Citronälskarens drömtårta – tårta med hemlagad lemon curd

En fantastiskt god, saftig och fräsch tårta med lemoncurdfyllning och citrongrädde. Om du inte hinner/orkar göra egen lemon curd kan du använda köpecurd. Då blir tårtan dessutom synnerligen lättbakad.

Receptet kommer från Lomelinos tårtor och i jämförelse med Linda Lomelinos skapelse blev min rätt ful, men mina gäster blev artigt imponerade och jag var ändå ganska nöjd. Jag accepterar att dekorationen inte är min starka sida och konstaterar att smaken i alla fall var fantastisk!

Lemon curden tog en liten stund att få till då det tog tid för den att tjockna. Jag blev också rätt seg i armen av allt vispande. Efter ett tag tröttnade dessutom lilla Kakan på att jag höll på med annat, så till slut tog jag fram elvispen för att curden bara skulle bli klar och jag kunde ägna mig åt henne. Efter lite bebisgnäll och lite eget gnäll (Men kom igen, tjockna då!) blev curden tillräckligt tjock för att kunna vispa ner smöret. Resultatet blev en ljuvligt god och len lemon curd helt utan tillstymmelse att skära sig. Jag var så sjukt nöjd!

Dessutom blev det ca 1 dl kvar som jag använde några dagar senare till en smarrig rulltårta. Recept kommer på den också…

Med andra ord, håll ut! Din lemon curd är mödan värd. Men se till att du har sällskap av någon som kan byta av dig vid vispen, eller ta hand om eventuell bebis.

Recept, 8-10 bitar:

Citronbotten

  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • rivet skal från en halv citron

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper (se nedan).

Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter.

Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg- och sockerblandningen.

Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i 50-55 minuter, kolla med sticka att den är färdig.

Lemoncurd

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 stora ägg
  • saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
  • 50 g rumsvarmt smör i kuber

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar. Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.

Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig drygt en vecka i kylen.

Citrongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd
  • 2-3 msk socker

Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.

Sätta ihop tårtan

Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager lemon curd över bottnen. Upprepa tills du har använt två bottnar och avsluta med den sista bottnen med den skurna sidan ner. Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan. Fyll en spritspåse med en liten stjärntyll och spritsa ut små klickar över hela tårtan. Dekorera med några små vimplar gjorda av grillpinnar och fina band.

Att göra en krage av bakplåtspapper:

Placera den bakform du ska använda på ett bakplåtspapper. Rita ett streck runt hela formen med en blyertspenna. Klipp ut en cirkel strax innanför strecket.

Mät upp hur mycket papper som kommer att behövas till kragen, plus ytterligare 3-4 cm så att kragen överlappar. Klipp av en bit som är högre än bakformen. Klipp små hack längs en av långsidorna på den långa pappersremsan, den som ska bli kragen. Smörj formen med smör eller olja.

Placera remsan med hacken nedåt i formen och vik in de små flikarna mot botten. Ta lite extra smör eller olja för att fästa ihop kanterna.

Lägg den runda biten bakplåtspapper i botten så att det blir tätt. Se till så att kragen inte är för hög för ugnen. Klipp den i så fall i önskad höjd.

Smeten i den kragklädda formen

Tagged: ,

Comments: 6

  1. Katarina 21 november, 2012 at 02:59 Reply

    Ser mycket god ut och fräscht med lemoncurd!

  2. ariana.mellqvist@hotmail.se 23 november, 2012 at 09:29 Reply

    Inga problem med lemoncurden men min botten har blivit lite torr.

  3. […] tårtfyllning och är en given ingrediens även i två andra tårtor jag bakat här på bloggen, Citronälskarens drömtårta och Citron- och blåbärstårta med marängfrosting. Väldigt goda båda två, kanske speciellt […]

  4. Citroncupcakes | Saker jag bakar 14 april, 2014 at 10:21 Reply

    […] härligt söt frosting på toppen. Lemon curd är enkelt att göra – ett bra recept hittar du här. Jag orkade inte, så köpte färdig. Någon måtta får det vara på husligheten. Det går bra att […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: