Citron- och blåbärstårta med marängfrosting

Ibland blir saker man bakar bara så grymt lyckade. Alla som smakar tycker att det är jättegott, till och med man själv. Det händer inte ofta, men det hände idag. Jag kan därmed varmt rekommendera denna tårta. Sjukt god. Sjukt.

Marängfrostingen och tårtbotten hittade jag i systrarna Eisenmans ”Sommarens söta”. De verkar för övrigt ha snott tårtbottenreceptet från potatismjölsförpackningen då precis samma recept står där. Ganska fint på något sätt, även de bästa lånar liksom.

Marängfrostingen var verkligen väldigt god, så även om det är lite meckigt med varmt- och kallt vattenbad (speciellt när den trådlösa elvispen lägger av mitt i och måste laddas…) så är det värt det. Jag använde för övrigt frusna blåbär direkt på tårtan. De tinade i tårtan men blev inte soggiga så det funkade bra.

Ok, sätt igång och baka nu.

Ps: Grattis i efterskott fina Helle!

Recept:

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 1 dl lemon curd (jag köpte bra på burk)
  • 2 dl vispad grädde
  • 3 dl blåbär

Marängfrosting

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp på galler och låt svalna.

Skär kakan i tre delar. Bred först lemon curd och sedan grädde på den undre delen. Strö över blåbär. Lägg på den andra delen och bred ut fyllning och blåbär även där. Lägg på översta delen.

Vispa äggvitorna i en ren skål och tillsätt lite socker i taget. Ställ skålen över ett varmt vattenbad och vispa tills sockret har löst sig och marängen är varm. Ställ sedan skålen i ett kallt vattenbad och fortsätt vispa tills marängen har kallnat. Tillsätt tillslut vaniljsockret.

Bred ut frostingen över tårtan så att hela täcks. Dekorera med vimplar, eller lägg blåbär runt omkring. Servera.

Tagged: , , , ,

Comments: 2

  1. Cecilia 2 februari, 2014 at 05:30 Reply

    Hej, jag ska göra en tårta på två våningar, med någon form av marängkräm och funderar på vilken som passar bäst. Därför tänkte jag fråga om denna smakar maräng och om den går att spritsa, går den även att frysa?

    • Elisabeth 12 februari, 2014 at 08:05 Reply

      Hej Cecilia,
      denna smakar maräng, blir som en mjuk maräng. Den går att spritsa, men jag är inte säker på om den går att frysa faktiskt. Swiss Mergingue Buttercream går att frysa, så det kanske är ett säkrare kort. Fast det är inte samma smak… Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: