Chokladtårta med kardemumma

Kardemumman lyfter hela den här djupt chokladiga tårtan, som innehåller mer än ett halvt kilo mörk choklad! Det är en fantastiskt god tårta och den gjorde stor succé på min födelsedag. Vissa skulle säga att man bara behöver en liten bit. Jag håller inte med.

Irriterande nog sjönk den i mitten efter gräddningen, trots att stickan var alldeles torr och tårtan var fin och hög i ugnen. Om någon kan förklara för mig vad jag ska göra för att undvika detta vore jag väldigt tacksam. Låt dock inte mitt ”misslyckande” hindra dig från att baka den. Den var så galet god att den hade fått se ut hur som helst och jag hade fortfarande njutit av den.

Jag kan varmt rekommendera att stöta kardemummakärnorna själv istället för att använda mald kardemumma. Det smakar så otroligt mycket mer!

Recept:

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 200 g mörk choklad (minst 70%)
  • 200 g osaltat smör
  • 3 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • 4,5 dl farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl kakao

Glasyr:

  • 400 g mörk choklad
  • 100 g osaltat smör
  • 1 msk ljus sirap

Smöra och bröa en kakform på ca 23 cm i diameter. Sätt ugnen på 160 grader.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Smält chokladen till kakan tillsammans med smöret. Vispa äggen med gräddfil och socker till en slät blandning. Rör ned chokladen i smeten. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao och stött kardemumma i chokladsmeten och rör om allt väl.

Häll kaksmeten i formen och jämna till ytan. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills kakan är färdig. Testa med en sticka att den är torr. När den svalnat något kan du lägga upp den på ett galler för att svalna helt.

Smält chokladen och smöret till glasyren över vattenbad och blanda i den ljusa sirapen. Rör om till en jämn smet och ta kastrullen från plattan. Låt glasyren svalna tills den går bra att bre över kakan.

Skär kakan till två lager. Lägg botten av kakan på ett serveringsfat och bre på glasyr. Lägg på toppen av kakan. Borsta av eventuella smulor från kakan och bre sedan på resten av glasyren, både på toppen och på sidorna.

Receptet kommer från Elle Mat & Vin.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: