Chokladmoussetårta med pistage och maräng

Chokladmoussetårta

Den här tårtan alltså… vilken tårta! Botten blev så där härligt seg och lite salt och tuggig av pistagenötterna. Moussen var alldeles len och djupt chokladig. Det syns inte på bilden men emellan lagren ligger det lite krossade maränger och ååå så gott det var. Det finns en bit kvar i kylen. Jag tror jag ska äta lite som second breakfast…

Till min stora lycka gick det alldeles utmärkt att halvera receptet och göra tårtan i min lilla form, 16 cm i diameter. Jag gillar verkligen tårta men drar mig för att baka det för oftast är vi inte 10-12 personer och då blir det bara en massa tårta över. Lite kan det ju bli över så klart, men bara så man kan nalla lite på den dagen därpå. Med detta recept blir det 6-8 bitar.

På middagen igår pratade vi om hur/om tårtan kunde bli ännu bättre. Jonas och jag var nöjda som det var, men Sara ville ha lite grädde till och David gärna hallon. Nästa gång kanske det blir hasselnötter i botten, ett lager färska hallon under moussen och så en massa hallon på också. Och så lite grädde till det!

Här kommer receptet på en av de bästa tårtor jag ätit, någonsin.

Botten:

  • 1 ägg
  • 50 g smält smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 50 g smält mörk choklad av bra kvalitet
  • 1/4 dl hackade pistagenötter (gärna salta)

Mousse:

  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk honung
  • 100 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
  • 35 g smör
  • saltrostade pistagenötter (till servering)
  • krossade maränger (till servering)

Sätt ugnen på 175°C.

Botten:

Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform,16 cm i diameter, i 12-15 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Mousse:

Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.

Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.

Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden.

Låt botten vara kvar i formen. Krossa ett par maränger grovt och strö över kakan, så att det knappt täcker botten. Bre över chokladmoussen och se till att ingen maräng sticker upp. Låt tårtan svalna och ”sätta sig” i kylen i ett par timmar.

Strö slutligen över hackade, saltrostade pistagenötter. Skär loss tårtan från formen med en varm kniv.

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 8

  1. Sandras Matkrypin 4 april, 2013 at 06:15 Reply

    Vilken fantastisk tårta! Jag hittade hit idag och har nu kollat igenom hela arkivet och sparat flera recept som låter supergoda. Trevlig blogg och fina foton 🙂 Hit kommer jag garanterat tillbaka!

    • Elisabeth 4 april, 2013 at 10:03 Reply

      Välkommen Sandra och tack för pepp och beröm! Vad roligt!

  2. Linda 14 augusti, 2013 at 12:46 Reply

    Hej!
    Funkar denna tårta att göra dagen innan och förvara i kylen? Eller blir marängerna blöta då..? Kan man i så fall göra botten och krämen dagen innan och sedan lägga ihop dem på morgonen? Eller blir krämen för hård då? Många frågor. 🙂
    Tack för en inspirerande blogg!

    • Elisabeth 14 augusti, 2013 at 07:56 Reply

      Hej Linda!
      Om jag inte minns fel blev moussen ganska fast så jag tror inte att marängen blev ”blöt”. Jag gjorde min tårta på morgonen och serverade på kvällen. Det var inga problem, den smakade fantastiskt. Den sto då i kylskåp hela dagen. Tror inte att det gör någon skillnad om du monterar den eller väntar till senare och kyler moussen, men det är säkert lättare att få till en snygg yta på moussen om den är nygjord och inte kyld. Tror att det är bra att den får stå i kylen innan du serverar så att du
      får en snygg kant också.
      Lycka till och berätta gärna hur det går. Och tack för dina fina ord!

  3. Linda 25 augusti, 2013 at 08:33 Reply

    Hej igen!
    Tårtan blev jättebra! Jag uteslöt nötterna pga allergiska gäster och gjorde den med laktosfria produkter. Jag gjorde botten en vecka i förväg o frös in den i formen. Sedan tog jag upp den på morgonen för att tina, gjorde moussen på kvällen o dekorerade tårtan dagen efter när den skulle serveras. Jag hade några blåbär i mellanlagret också och öste på med bär på toppen. Den blev riktigt uppskattad! Nästa gång ska jag lägga ett bakplåtspapper i botten på formen bara, det var väldigt svårt att få loss den.
    Tack för ett bra recept!

    • Elisabeth 25 augusti, 2013 at 10:30 Reply

      Hej Linda,
      åh vad roligt, tack för att du berättade! Blåbär låter ju också supergott. Jag får nog baka den igen… 🙂

  4. emelie 2 april, 2014 at 01:13 Reply

    Hej! Jag tänkte göra denna, men har en fråga måste man ha honung i eller gör den en stor skillnad i tårtan? 🙂

    • Elisabeth 2 april, 2014 at 07:31 Reply

      Hej! Tycker absolut att du ska baka denna tårta. Det kanske blir en liten smakskillnad utan honungen, men ingenting som jag tror att någon tänker på. Det kommer att bli galet gott ändå!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: