Chokladmousse med limehallon

Chokladmousse med limehallon

Fantastiskt god och len chokladmousse med limemarinerade hallon – en ren fröjd!

Receptet kommer från Roy Fares bok Sweet!, som jag sakta men säkert håller på att baka mig igenom. Den killen vet vad han gör. Ett bra tips från Roy är att man kan frysa in mousse, vilket är smidigt fall man inte är så många som receptet är för, eller om man vill förbereda i tid. Jag frös in ett par små formar och tinad var moussen i stort sett lika gott som när den var nygjord. Småtinad var den som en vansinnigt god chokladglass!

I Roys recept serveras moussen med hallon och chokladcrumble. Jag hoppade av tidsbrist över chokladcrumblen, men det lät väldigt gott så receptet står nedan.

Recept för 6 portioner:

Chokladmousse

  • 120 g mörk choklad, 64%
  • 100 g vispgrädde (1 dl)
  • 80 g äggula (4)
  • 25 g strösocker (ca 0,25 dl)
  • 25 g vatten (0,25 dl)
  • 200 g vispgrädde (2 dl)

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 100 g grädde och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och blanda sedan med en stavmixer eller slickepott tills det blir en slät och fin tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret har lösts upp. Vispa kraftigt ner sockerlagen i äggulorna. Använd helst elvisp på maxhastighet och vispa tills det blir ett fast skum.

Rör ner chokladtryffeln i skummet och blanda noga. Vispa 200 g grädde, tillsätt den och vänd runt tills moussen har blivit jämn och glansig. Fördela moussen i glas eller skålar och låt stå i kylskåpet tills den har stelnat, ca 1 timme.

Limemarinerade hallon

  • 100 g vatten (1 dl)
  • 100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 lime, färskpressad saft
  • 200 g färska eller frysta hallon

Koka upp vatten, socker, limeskal och limesaft. Ta av från spisen och låt hallonen marinera i lagen i ca 1 timme. Sila av och spara lagen.

Chokladcrumble

  • 100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 6 g kakao (1 msk)
  • 1 nypa salt
  • 100 g rumstempererat smör

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Strö över smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Toppa mousserna med marinerade hallon och chokladcrumble. Ringla lite lag över, garnera med limeskal samt citronmeliss och servera.

Tagged: , ,

1 comment

  1. […] hårda så det passade bra. Men om du hellre vill göra annan chokladcrunch finns ett bra recept här.   Recept för 4 portioner:   […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: