Chokladmacarons med mintchokladfyllning

Här kommer nu receptet på chokladmacarons med mintchokladfyllning. Otroligt chokladig god smak och riktigt fina om jag får säga det själv. Jag har inte varit överförtjust i macarons, för ibland smakar de nästan bara socker. Det räcker inte för mig. Men dessa var verkligen goda. Kanske för att jag har bakat dem själv?

Några tips som gjorde att detta recept funkade för mig (tillslut):

  • Se till att marängen är riktigt tjock. Jag fortsatte att vispa en stund till efter att jag kunnat vända bunken uppochner.
  • Ta det lugnt när du rör ner mandelblandningen. En smet som är för tjock kan du röra tunnare, men tvärtom är svårare.
  • Se till att bakplåtspappret är alldeles slätt på plåten, annars kommer formen på de maränger som hamnar på ett veck att bli ful.
  • Marängerna fick gräddas i säkert 17 minuter snarare än 11-13 minuter, men min ugn är väldigt seg. Känn din ugn när du bakar macarons.

Recept för 15-20 macarons:

  • 50-55 g äggvita (ca 1,5 ägg)
  • 50 g mandelmjöl eller 50 g mandel som är skållad och skalad
  • 100 g florsocker
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kakao
  1. Förbered vitorna ett dygn innan genom att förvara dem i en skål övertäckt med plastfolie i rumstemperatur.
  2. Finmal mandel i en mixer eller med en mandelkvarn. Sikta den genom en finmaskig sil. Blanda mandeln med florsocker och mixa alltihop en gång till. Om du använder mandelmjöl räcker det att sikta mandelmjölet, blanda med florsockret och kakaon och sikta allt igen.
  3. Vispa äggvitan i en ren skål med elvisp eller köksassistent. När äggvitan börjar bilda ett skum, tillsätt strösockret en matsked i taget. Fortsätt att vispa till en tjock, fast och glansig maräng. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängsmeten glider ut.
  4. Blanda försiktigt ner mandeln i marängsmeten och rör om med en slickepott. Smeten ska varken vara för hård eller för lös. Du kan prova konsistensen genom att klicka ut lite av smeten på ett bakplåtspapper. Klicken ska flyta ut lite och få en slät yta efter en stund. Om den inte gör det rör du lite till i smeten.
  5. Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Tänk på att klickarna kommer att flyta ut så gör dem inte större än en femkrona. Låt dem vila i minst 1 timme på plåten så att det bildas ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på dem så att de inte är kletiga. Om de inte vill stelna, låt dem stå ytterligare en stund på en varm plats (exempelvis ovanpå spisen medan ugnen värms).
  6. Värm ugnen till 150 grader.
  7. Grädda marängerna i 11-13 minuter i mitten av ugnen. Håll ett öga på dem de sista minuterna och flytta ner plåten om de börjar få färg. Ett sätt att känna om de är färdiga är att trycka lätt på marängernas topp lite från sidan. Flyttar sig toppen är de inte färdiggräddade. Det går också att peta lite lätt på en maräng och se om den lossnar från bakplåtspappret – då är den troligtvis färdiggräddad.
  8. Ta ut marängerna ur ugnen och låt dem svalna helt. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret. Jag drog av pappret underifrån istället för att lyfta på marängen. Det gick lättare.

Chokladfyllning

  • 50 g mörk choklad med mintsmak, t ex Marabou Premium 70% Cocoa Mint
  • 0,5 dl vispgrädde
  1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.
  3. Häll grädden över den hackade chokladen. Vänta i 30 sekunder och rör sedan blandningen glansig och slät. Låt den svalna så att den blir bredbar.
  4. Spritsa eller klicka ut fyllningen på marängerna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylen, helst en dag eller två innan de ska ätas.

Receptet kommer från Linda Lomelinos fina bok ”Lomelinos tårtor”, förutom att jag lade till 1 msk kakao.

Tagged: , , , , , , ,

Comments: 2

  1. Tårtkalas! « Saker jag bakar 11 november, 2012 at 11:23 Reply

    […] länge men ännu inte bakat. Det blev en buffé av chokladtårta med kardemumma, en citrontårta, chokladmacaronsen jag bakade tidigare i veckan och så slängde jag ihop små blåbärscupcakes i all hast. Blev lite […]

  2. […] Macarons är inte särskilt svårt att baka när man en gång har fått till knycken. Några av mina tips hittar du här! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: