Chokladkolapaj med lingon

Chokladkolapaj med lingon

Hoppsan, plötsligt hade det gått nästan ett år utan några inlägg. Hej igen bloggen och alla läsare. Jag blir väldigt glad över att ni kommer hit utan att det är någon som helst aktivitet från min sida. Fyriskakan har gått varm på sistone, så även plommonmuffins med havrecrumble. Det är helt rimligt i skördetider. Men ibland längtar en ju bara efter choklad. Så här kommer något annat supersmarrigt sensomrigt/höstigt.

Jag presenterar: Chokladkolapaj med lingon! Lagom mäktig (ok, ganska mäktig faktisk…) och en finfin smakbrytning mellan choklad och lingon. Med lite lättvispad grädde blir det såå gott. Kom bara ihåg att den behöver god tid att stelna, minst 5 timmar.

Chokladkolapaj med lingon

Pajskal:

  • 100 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 200 g mörk choklad (jag använde 70%)
  • 1 1/2 dl lingon (jag använde frysta bär, otinade)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform eller springform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ugnen 8-10 min, tills det har fin färg.

Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme och låt chokladen smälta en stund. Rör tills chokladen är smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

img_9808

Tagged: , ,

Comments: 3

  1. Maggan 20 september, 2016 at 10:20 Reply

    Hurra! Äntligen! Och åh, en sån smarrig paj. Kram!

  2. Robin 27 oktober, 2016 at 01:10 Reply

    Hejsan!

    Har en fråga som inte gäller detta inlägg. Hoppas det är ok :)

    Om du skulle ta med och bjuda på ett pate a choux bakverk hur skulle du förvara det då? Vad skulle du rekommendera att man lade det i? Tänkte göra profiteroles.

    Med vänlig hälsning
    Robin

    • Elisabeth 9 december, 2016 at 09:07 Reply

      Hej Robin, säkert för sent nu, men om du bakar profiteroles framöver tror jag det bästa är att spara dem i en tätslutande plastlåda (typ Tupperware) och fylla dem precis innan de ska ätas. Blev det gott?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: