Chokladkaka med glasyr

 Chokladkaka med glasyr

 

Om du  är sugen på en chokladig, nästan kompakt och saftig chokladkaka är den här att rekommendera. Väldigt god i sig själv, men med en chokladglasyr på blir den om möjligt ännu bättre. Lite hallon på det så är man i himlen!

Jag gjorde halva satsen för att testa i min nya lilla form från Nordic Ware. Det blev en gullig liten skapelse som rymdes på en vanlig assiett. Jag gillar verkligen att baka litet, dels för att det blir så sött och för att det inte blir så mycket över om man bara är några som fikar. Halva satsen blev faktiskt lite för stor även den för min form som rymmer 1,2 liter, så för hel sats behövs det nog verkligen en kakform av storlek större. Den smet som blev kvar gräddade jag ändå i en annan form så nu kanske det faktiskt blir av att jag gör mina första cake pops!

Receptet kommer från Call me Cupcake. Åh, inspiration!

Recept:

  • 225 gram smör
  • 3/4 dl kakao
  • 2 1/2 dl kaffe eller vatten
  • 4 3/4 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 stora ägg
  • 3/4 dl gräddfil

Ganacheglasyr:

  • 75 gram mörk choklad
  • 3/4 dl grädde
  • Färsk frukt

Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter smet, ställ åt sidan.
Blanda smör, kakao och kaffe/vatten i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ kastrullen åt sidan så länge. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål. Tillsätt smörblandningen och rör eller vispa till en slät smet. Tillsätt äggen och gräddfilen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda ungefär 50-60 minuter. Låt svalna i formen cirka 20 minuter innan du stjälper upp den på ett galler.

Glasyr:
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.
Häll grädden över chokladen, låt stå 30 sekunder och rör sedan tills chokladen har smält. Är glasyren för lös, låt svalna en stund innan du häller den över kakan.

Tagged: , , , ,

Comments: 6

  1. Linda 14 april, 2013 at 11:59 Reply

    Underbart fin och söt!
    Håller med dig om att det är toppen att baka i miniformat 🙂

    • Elisabeth 15 april, 2013 at 07:20 Reply

      Vad roligt att du hittade hit Linda. Du är en stor inspiration med dina recept och bilder!

  2. Orchidea 16 april, 2013 at 12:02 Reply

    Jätte fin kaka… jag gillar choklad och hallon!
    Ciao.

    • Elisabeth 16 april, 2013 at 07:54 Reply

      Tack! Ja, det är verkligen en fantastisk kombo!

  3. Katarina 23 april, 2013 at 10:17 Reply

    Ser jättegod ut! Mums 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: