Cheesecake med mascarpone och färska bär

Cheesecake med ricottafyllning och färska bär

Länge har jag varit sugen på att baka denna cheesecake med mascarponefyllning. Så när svärfar kom hem med ett paket McVities, färska franska jordgubbar och föreslog att man kunde göra något med ost… vad annat kunde jag göra än att testa? Jag tror inte att någon runt bordet blev besviken!

Fast jag blev lite besviken över att den liksom svällde över. Jag använde en pajform som var 26 cm i diameter, men fyllningen är precis för mycket. Så antingen, använd en lite större pajform, eller fyll inte skalet helt med smet och slicka i dig det sista själv. Och glöm inte folien. Jag hade caken i ugnen i 1 timma och lade på folie den sista kvarten, men hade ju lugnt kunnat göra det tidigare.

Cheesecake med mascarponefyllning och färska bär

Tårtbotten:

  • 150 g digestivekex
  • 150 g pepparkakor
  • 125 g smör

Fyllning:

  • 2 burkar (á 250 g) mascarponeost
  • 2.5 dl kesella 10%
  • 1 st lime, rivet skal
  • 1 st färsk vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl majsstärkelse
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 st ekologiska ägg

Tillbehör:

  • 1 burk créme fraiche
  • 0.5 l färska blandade bär (hallon, blåbär, jordgubbar, bigaråer)

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en räfflad pajform med löstagbara kanter, 24-26 cm i diameter.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Rör mascarponeost och kesella krämigt i en skål.
  6. Blanda i rivet limeskal, frön från urskrapad vaniljstång, strösocker, majsstärkelse och vispgrädde.
  7. Rör i två hela ägg och en äggula.
  8. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk. Stäng av ugnen och låt eventuellt kakan stå kvar i eftervärme 30 minuter med ugnsluckan på glänt. Låt svalna helt innan servering.
  9. Vispa crème fraiche tjock och luftig som vispgrädde (först blir den tunn men fortsätt vispa tills den tjocknar igen). Bred över kakan och toppa med färska bär.

Recept: Leila Lindholm

Tagged: , , , , , , , ,

Comments: 2

  1. VO 1 maj, 2014 at 03:10 Reply

    Den såg fin ut!

    • Elisabeth 1 maj, 2014 at 05:56 Reply

      Tack! Den smakade fint också. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: