Bullar med muscovadosocker och valnötter

Ibland blir det fint, ibland blir det fult. Men huvudsaken är att det blir gott! Och det måste jag nog påstå att det verkligen blev, även om jag helt hade glömt hur jag skulle trixa och fixa för att få till fina snurror. Nu har jag brushed up on min snurrkunskap… så nästa gång blir det både fint och gott. Här finns tex en bra instruktion om du som jag drabbas av tillfällig amnesi.

Dessa bullar får en mild, fin lite kolaaktig smak, plus valnötter då. Nästa gång ska jag testa att ha muscovadosocker i degen också.

Nu blir det en bulle, en kopp te och ett nytt avsnitt av The Newsroom. Vilken toppenkombo!

Recept:

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 850 g vetemjöl

+

  • 150 g smör
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl valnötter
  • 1 ägg och lite till ljust muscovadosocker
  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölken.
  2. Tillsätt smöret, skuret i bitar, socker, salt och kardemumma.
  3. Tillsätt mjölet (luftigt uppmätt) men spara 0,5 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min.
  6. Knåda degen lätt och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Strö över muscovadosockret. Grovhacka valnötterna och strössla över. Vik ihop kakan på mitten.
  8. Skär remsor, ca 3 cm breda. Dela dem på mitten nästan hela vägen upp, så att det ser ut som ett par byxor. Vira dem runt varandra och slå ihop till en liten knut.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite mer muscovadosocker (eller pärlsocker om du så önskar).
  11. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.

Tagged: ,

Comments: 3

  1. […] fann bloggen Saker jag bakar och ett recept på just bullar med valnötter och muscovadosocker (se receptet). Jag modifierade receptet något och använde mitt vanliga recept för kanelbullar. Sedan tog jag […]

  2. Sofie 31 juli, 2016 at 09:42 Reply

    Tack för tipset 🙂
    Testade fyllningen idag när jag bakade kanelbullar, väldigt gott.

    • Elisabeth 13 september, 2016 at 05:01 Reply

      Ledsen för sent svar, kul att fyllningen var lyckad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: