Browniekaka

Den här smarriga browniekakan, signerad Ebba von Sydow (nej, förlåt, Ebba Kleberg von Sydow ska det vara) hittade jag i senaste numret av Damernas Värld. Passade på att baka den när vi hade födelsedagsmiddag för min goda vän Sara. Den blev m y c k e t uppskattad av samtliga.

Min ugn är lite muppig, så tårtan sjönk lite i mitten. Men hålet fylldes med hallon och det blev fint ändå! Jag serverade med en klick grädde.

Värt att upplysa om är att Ebbas recept var dubbla mängderna som det som angavs nedan, då hon gjorde två likadana kakor och staplade på varandra. Det var lite overkill tyckte jag och nöjde mig med hälften.

Recept:

Kaka

  • 125 g smör
  • 3 dl socker
  • 0,75 dl kakao
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salk
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 – 1 dl mörka chocolate chips eller grovhackad mörk choklad

Frosting

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk grädde
  • Färska hallon

Smält smör, blanda i socker och kakao, därefter äggen.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen.

Häll smeten i en smörad bakform av mindre storlek, ca 18 cm. Strö över chocolate chips eller hackad choklad.

Grädda ca 40 min i 175 grader. Smeten ska vara klibbig på stickan.

Låt svalna i kylskåp. Smält mörk choklad och rör i grädde till frostingen. Täck hela kakan och dekorera med färska hallon.

Tagged: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: