Blåbärsmuffins

Senaste dagarna har det varit hiskeligt tråkigt väder i Stockholm. Det känns som höst, inte vår – kallt och blåsigt och regnigt. Jag försöker cykla till jobbet varje dag men det känns synnerligen ovärdigt att komma fram helt stelfrusen (trots att jag cyklar ganska fort på en tung cykel), med knallröda kinder och rinnande mascara. Samtidigt är det mysigt att Lilla K är så härligt obrydd över trist väder. Hon är sällan så lycklig som när hon får hoppa i en vattenpöl, och hon älskar sina röda gummistövlar. Men så är hon 2 år också, inte 35…

Själv hade jag gärna stannat hemma i sällskap av Lykke Lis nya, med tända ljus, en kanna te och en god bok. Ett gäng härliga blåbärsmuffins på det hade varit pricken över i.

Blåbärsmuffins

De här blåbärsmuffinsen gör verkligen skäl för sitt namn, för det är mycket blåbär i. Jag drog ett par varv med kardemummakvarnen över toppen på ett par av dem innan de gick in i ugnen, vilket verkligen var en hit. Blåbär och kardemumma är en himmelsk kombination så testa gärna. Nästa gång ska jag ha nymald/nystött kardemumma i smeten också.

DSC_9862

Det här receptet skiljer sig lite ifrån vanliga muffinsrecept, där mjölet ska vändas ner och inte vispas. Jag tycker att dessa var väldigt enkla att lyckas med och blev riktigt fina och goda, så det är möjligt att det inte blir några mer vanliga muffins för mig. Någonsin. Tanken är svindlande.

Blåbärsmuffins 

  • 360 g mjöl
  • 370 g strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 3 3/4 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • ½ tsk vaniljessens
  • 70 g osaltat smör, smält (eller använd normalsaltat och uteslut saltet ovan)
  • 250 g blåbär

Värm ugnen till 175 grader. Sätt pappersformar i en muffinsplåt.

Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat.

Blanda filmjölk, ägg och vaniljessens i en kanna. Häll ned det långsamt i mjölblandningen medan du vispar så att alla ingredienser blandas.

Häll i det smälta smöret och vispa tills det precis har blandats ned. Vispa sedan på medelhög hastighet till en slät smet.

Vänd till sist ned blåbären med en träsked så att de blir jämnt fördelade.

Fyll pappersformarna till två tredjedelar och grädda muffinsen i 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna och fjädrar tillbaka lätt när du trycker på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna någon på en provsticka. Låt dem svalna något i plåten innan de får kallna på galler.

Recept ifrån Hummingbird Bakery.

Tagged: , ,

Comments: 3

  1. PabloD 9 maj, 2014 at 10:02 Reply

    Jag ska prova din recept, den är kul. Jag bakade ”Bollos de moras” [ http://pablodgourmet.com/2012/09/11/bollos-de-moras/ ] flera månader sedan.

    Mvh

    PabloD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: