Äpple- och kanelbullar

Jag älskar kanelbullar innerligt. Likaså gör jag kombinationen äpple och kanel. Var därmed tvungen att testa dessa äpple- och kanelbullar. Jag blev inte besviken!

Vilken smakkombination är din favorit?

Recept:

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 425 g vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 dl äppelmos
  • ägg och pärlsocker
  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölken.
  2. Tillsätt smöret, skuret i bitar, socker, salt och kardemumma.
  3. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min.
  6. Knåda degen lätt och kavla ut till en stor kaka, ca 30×40 cm.
  7. Rör ihop smör, socker, kanel och maizena. Tillsätt äppelmoset. Bred ut på kakan.
  8. Vik ihop degen i tre delar på längden. Skär degen i ca 3 cm breda bitar. Dela dem på mitten nästan hela vägen upp, så att det ser ut som ett par byxor. Vira dem runt varandra och slå ihop till en liten knut. (Se nedan om du är osäker.)
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.

Bred fyllningen över kakan

Vik ihop degen i tre delar på längden.

Skär i ca 3 cm breda bitar

Skär varje del som i en byxa

Snurra ihop byxbenen (kladd kladd…)

Snurra ihop byxan till en knut. Färdigt!

Tagged: ,

Comments: 4

  1. Anneli 4 juli, 2013 at 10:45 Reply

    Hej!
    Tack för att du la upp bilder på hur du gör bullarna!
    Har alltid undrat hur man gör. Ska testa nästa gång jag bakar.
    Hälsningar
    Anneli

    • Elisabeth 9 juli, 2013 at 12:00 Reply

      Vad roligt att du hittade hit. Ja, testa tycker jag. Det är inte så svårt när man väl fått till knycken!

  2. Melly 16 oktober, 2014 at 05:31 Reply

    Tackar dig för detta receptet, samt det enkla förklaringen till hur man får dessa ”knytbullar”! Jag som trodde det var hela världen hur svårt det var, men se där så enkelt det kan vara :-)
    Bästa hälsningar!

  3. […] annat recept på äppelbullar hittar du här, detta utan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: