Äppelpaj Five Spice

Oh my, äppelpaj är så himla gott. En vanlig smulpaj med äpple och kanel kan ju vara helt gudomligt i all sin enkelhet, men ibland vill jag krydda till det lite. Den här pajen är gjort på smakrika Discovery-äpplen och five spice-krydda.

Five spice är en kinesisk kryddblandning av stjärnanis, fänkål, kanel, sichunpeppar och kryddnejlika och används bland annat till fläsk och anka. Den passar också mycket bra just till äpplen, plommon och allmänt i saker som man vill ska smaka lite juligt. Fast det blir en lite pepprig jul!

Du kan köpa den färdigblandad, tex här, eller så blandar du din egen.

Recept Five Spice:

  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 0,5 tsk hel kryddnejlika
  • 0,5 tsk mald kanel

Mal kryddorna i en krydd- eller kaffekvarn, eller mortla dem fint.

Recept Äppelpaj:

  • 7-8 äpplen
  • 25 g smör
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1-2 tsk five spice
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 100 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek äpplena i smör, farinsocker och five spice i en medelvarm stekpanna tills de är lite mjuka. Lägg dem i en form.

Nyp ihop havregryn, vetemjöl, socker och smör till en smulig deg. Täck äpplena med smuldegen.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Servera ljummen med vaniljglass eller -sås.

Tagged: , ,

1 comment

  1. […] Macarons är bäst när de smakar ordentligt, inte bara socker och mandel. Där är five spice-krydda en höjdare. Det är en blandning av sichuanpeppar, fänklå, kryddnejlika, kanel och stjärnanis, och det smakar kryddig jul. Det är väldigt gott med choklad, som i detta recept, eller med äpple. Hur du gör din egen kryddblandning och använder den i en smarrig äppelpaj läser du här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: